20060601

Jacht

Hur patetiska kan myndigheter bli? De bevisar sin löjliga naivitet genom att slå till mot The Pirate Bay, i lulliga förhoppningar om att det kommer göra ett uns skillnad i kriget mot piratkopieringen. Nu vill jag ju inte ge dem några tips, egentligen, men jag undrar om de inte skulle klara sig lite bättre om de anställde i alla fall någon som vet hur internet fungerar. Som vet hur piratkopiering fungerar. Som förstår att det aldrig, aldrig någonsin, kommer gå att stoppa.

För det första kommer TPB att vara igång igen inom en vecka, garanterat, med den enda skillnaden att polisbudgeten fått sig en törn. För det andra så tycks de inte förstå hur många BT-trackers det egentligen finns på nätet. Det är fanimej grundläggande vett att de drabbade kommer flytta vidare till andra kanaler. Som myror, som virus, som människor.

Så många gånger hör man de bröla om hur de lyckats arrestera någon slags piratkapten, någon person som i sig är kritisk för strukturen kring nedladdningstjänster som underlättar piratkopiering. Som om det skulle vara sant. Som om den miljoner och åter miljoner människor som använder bittorrent sitter ihop som i ett korthus. För helvete, antipiraterna.

Det ligger ingen suverän organisation bakom piratkopieringen. Det är ett kulturellt uttryck, ett tecken av vår tid och en motreaktion på det kvävande ekonomiska systemet. Det är en naturkraft, inget fenomen, ingen fluga. Det är en fullkomligt logisk utveckling av mediakonsumtionen, som allsköns moguler fortfarande envisas att slåss mot istället för att harmonisera sig med det.

Det sorgliga i den här historien är, ryktesvis, att de svenska myndigheter som stod bakom tillslaget gjorde detta efter påtryckningar av den amerikanska filmindustrin. Alltid härligt att veta att sköna neutrala Sverige hänger från USA:s punghår även när det gäller företagliga intressen, alltså.

Soundtrack: Dead Kennedys - Kill the poor

Inga kommentarer: